Kongressen

2014 var ett händelserikt år i amerikansk politik. I säsongsavslutningen diskuterar vi vad som hände i Ferguson, konsekvenserna av Stephen Colberts avhopp som programledare, och om Hillary Clintons bok minskade hennes chanser inför presidentvalet. Och vad kan vi förvänta oss av 2015?

Gäst: Andreas Utterström, journalist och USA-kännare

Kongressen är tillbaka igen efter nyår.

Direct download: Kongressen_om_aret_som_gatt.mp3
Category:general -- posted at: 12:52pm EST

USA är antagligen världens mest kända invandrarland, men hur mår det idag? Är systemet trasigt? I dagens avsnitt diskuterar vi Obamas agerande i frågan, papperslösa och den politiska polariseringen.

Gäst: Tina Magnergård-Bjers, utrikesredaktör på TT Nyhetsbyrån

Direct download: Kongressen_om_immigration.mp3
Category:general -- posted at: 1:42pm EST

Ofta sägs det att medierna i USA är mer polariserade än någonsin, samtidigt som deras makt växer. Men är det verkligen så? Idag diskuterar vi Fox News, MSNBC, objektivitet, public service och journalisters sympatier.
Dessutom utser vi de tre bästa versionerna av den amerikanska nationalsången.

Gäster: Kevin Lampe & Kitty Kurth, medierådgivare till bl.a Bill Clinton och Barack Obama, och Martin Gelin, utrikeskorrespondent på Dagens Nyheter.

Direct download: Kongressen_om_medierna.mp3
Category:general -- posted at: 10:34am EST

Efter årets mellanårsval har republikanerna majoritet i både senaten och representanthuset. I detta specialavsnitt diskuterar vi varför det blev så, hur det påverkar Obamas sista tid som president och om det innebär fler kompromisser eller fler konflikter.

Gäst: Andreas Utterström, journalist och USA-kännare

Direct download: Kongressen_om_mellanrsvalet_2014.mp3
Category:general -- posted at: 11:05am EST

I den amerikanska debatten lyser ordet "socialism" med sin fråvaro, bortsett från när politiker försöker misstänkliggöra politiska motståndare. Varför är det så? Idag diskuterar vi den amerikanska vänstern då, nu och framöver.

Gäster: Martin Gelin, Dagens Nyheter, och Stephanie Cholensky, co-chair Socialist Party USA.

Direct download: Kongressen_om_vanstern.mp3
Category:general -- posted at: 3:53pm EST

Det har länge talats om att libertarianismen är på frammarsch, men stämmer det egentligen? Libertarianism - en ideologi baserad på maximal självständighet, frihet från tvång och en minimal stat - har länge varit populär på universitet och bland unga amerikaner, men nu talas det allt oftare om den på högsta politiska nivå.
Vi diskuterar ideologins framväxt, företrädare och hur den kan påverka USA under kommande år. Dessutom ringer vi upp en svensk libertarian som kandiderar i New York.

Gäster: Patrick Krassén, policyanalytiker och f.d. rektor på Stureakademin, samt Peter Olausson, libertarian i New York.

Direct download: Finns_det_en_libertariansk_vg_.mp3
Category:general -- posted at: 4:00pm EST

I veckans avsnitt diskuterar vi retorik i amerikansk politik. Vi analyserar klassiska tal, från Luther Kings "I Have a Dream" till Obamas "Yes We Can". Vad är det som gör talen så bra?
Vi jämför också amerikanska politiker med svenska. Vilka skillnader finns? Dessutom reder vi ut om svenska politiker verkligen är sämre talare än amerikanska.

Gäst: Barbro Fällman, grundare av Retorikcentrum

Direct download: Retorik.mp3
Category:general -- posted at: 2:06pm EST

I säsongspremiären diskuterar vi USA:s roll som supermakt. Är eran som ensam världsledare över? Vi snackar ekonomi och militär, Harvard och Hollywood. Och vill den sittande administrationen ens att USA ska leda världen?

Gäst: Olle Wästberg, före detta generalkonsul i New York.

Direct download: En_doende_supermakt_.mp3
Category:general -- posted at: 3:03pm EST

Olja, cowboys och konservativa värderingar. Så ser schablonbilden av Texas ut för många. Men stämmer bilden? Idag diskuterar vi om Texas är nya Kalifornien, om Austin är nya San Francisco och vi både bekräftar och slår hål på myter.

Gäst: Roland Poirier Martinsson (författare och filosof)

Direct download: Kongressen_om_Texas.mp3
Category:general -- posted at: 12:08pm EST

Idag diskuterar vi en ofrånkomlig faktor i amerikansk politik: religion. Varför är den så viktig? Är politikerna verkligen så religiösa som de ger sken av? Och kan en icke-kristen bli vald till president?

Gäster: Roland Poirier Martinsson (författare och debattör), Åke Sander (professor i religionsbeteendevetenskap) och Ramesh Ponnuru (National Review).

Direct download: Gud_och_politiken.mp3
Category:general -- posted at: 2:33pm EST

Idag diskuterar vi USA:s roll i Mellanöstern från andra världskrigets slut till idag. Relationen med Saudiarabien, oljans betydelse, islamism, de senaste förhandlingarna med Iran och mycket, mycket mer.

Gäster: Trita Parsi (grundare av National Iranian American Council) och Magnus Persson (historiker vid Linnéuniversitetet).

Direct download: USA_och_Mellanostern.mp3
Category:general -- posted at: 3:28pm EST

Eller Chris Christie? Eller Rand Paul? Eller...
Idag diskuterar vi potentiella republikanska kandidater inför 2016 och undrar varför det finns så få kvinnliga toppnamn i partiet.
Gäster: Karin Henriksson (utrikeskorrespondent SvD), Ramesh Ponnuru (National Review), Elizabeth Walentin (kommunikationsstrateg) och Mathias Sundin (politiker och författare).

Direct download: Blir_Jeb_Bush_president_.mp3
Category:general -- posted at: 4:31pm EST

Varför röstar så få i de amerikanska valen? Vilka väljargrupper avgör? Idag blickar vi bakåt och framåt för att diskutera val och gräsrotsengagemang i USA och i Sverige.

 

Gäster: Carl Melin (chief pollster, politisk analytiker), Elizabeth Walentin (kommunikationsstrateg) och Ramesh Ponnuru (skribent National Review).

Direct download: Kongressen_om_val_i_USA.mp3
Category:general -- posted at: 12:59pm EST

"I am thinking about it", svarade Hillary Clinton på frågan om hon tänker kandidera i presidentvalet. Vi diskuterar vem hon är, om hon kandiderar och om det är ett problem att familjerna Bush och Clinton har dominerat Vita Huset sedan 1980-talet.
Dessutom diskuterar vi hur det är att vara kvinnlig toppolitiker i USA.

Gäster: Elizabeth Walentin (kommunikationsstrateg), Karin Henriksson (utrikeskorrespondent på SvD), Mathias Sundin (politiker och författare) och Frida Stranne (gästforskare vid American University).

Direct download: Blir_Hillary_Clinton_president.mp3
Category:general -- posted at: 2:50pm EST

I den politiska debatten sägs den amerikanska drömmen ofta vara hotad, men vad innebär den för dagens amerikaner? Vi diskuterar myter och sanningar, blickar bakåt och framåt.

Gäster: Karin Henriksson (utrikeskorrespondent på Svenska Dagbladet), Kristen Soltis Anderson (vice president Winston Group), Janerik Larsson (opinionsbildare, författare) och Frida Stranne (gästforskare vid American University)

Direct download: Kongressen_om_den_amerikanska_drmmen.mp3
Category:general -- posted at: 2:04am EST

Tea Party-rörelsen har förekommit flitigt i amerikansk politik under senare år. Men vad innebär Tea Party egentligen? På vilket sätt har det påverkat politiken i USA? Gäster: Kristen Soltis Anderson (republikansk opinionsbildare), Martin Gelin (journalist och författare) och Janerik Larsson (opinionsbildare och författare). 


Med Jakob Stenberg och Henrik Nygren.

Direct download: Vad_r_Tea_Party_egentligen-.mp3
Category:general -- posted at: 1:52pm EST

Kongressen - amerikansk politik på svenska. Med Jakob Stenberg och Henrik Nygren.
I det första avsnittet av Kongressen är fokus inställt på USA:s president Barack Obama och vilket arv han kommer att lämna efter sig. 

Medverkande gäster:
Martin Gelin (journalist och författare), Frida Stranne (doktorand) och Janerik Larsson (författare och opinionsbildare).

Direct download: Arvet_efter_Obama.mp3
Category:general -- posted at: 7:24am EST

1