Kongressen

Häng med oss när vi för tredje året i rad sammanfattar det gångna året tillsammans med USA-kännaren Andreas Utterström. Vi diskuterar hur medierna förlorade makten, Clintons avsaknad av budskap, cyberhacking, Anthony Weiner, alt right-rörelsen, Kanye West, flip-floppande, och ja, det blir en hel del Donald Trump. Och vad kan vi vänta oss av 2017?

Vi är tillbaka igen i början av januari.

Har du tips på teman eller gäster? Maila gärna på kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Arskronika_2016.mp3
Category:general -- posted at: 11:27pm CET

Trump har valt att nominera Rex Tillerson, vd på Exxon Mobil, till utrikesminister.  Vi diskuterar vad valet innebär, Tillersons relation till Ryssland och hur det går till när utrikesministern godkänns.

Dagens gäst är republikanen Eric Javits som var ambassadör under George W Bushs tid i Vita Huset. Javits berättar om arbetet med att förbjuda kemiska vapen och ger sin syn på Obamas utrikespolitik.

 

Har du tips på tema eller gäster? Maila till kongressen@gmail.com

 

Direct download: Kongressen_om_Rex_Tillerson.mp3
Category:general -- posted at: 11:48pm CET

Valet blev ett stort bakslag för Demokraterna. Partiet förlorade inte bara presidentposten, utan misslyckades med att få majoritet i både Senaten och Representanthuset. Varför blev det så? Och vilken riktning lär partiet ta framöver? Gäster: Alexander Lange, bloggare och politisk analytiker, och Daniel Olsson, grundare Touchdown USA.


Har du tips på teman eller gäster? Maila oss på kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Krisen_i_demokraterna.mp3
Category:general -- posted at: 11:21pm CET

Kurt Volker är en central person i amerikansk utrikespolitik. Under början av 2000-talet var han USA:s Natoambassadör, idag är han chef för McCain Institute i Washington. Under vårt samtal diskuterar vi krishantering i Bosnien och Georgien, Obamas agerande i Syrien och hur Volker anser att USA bör hantera Kina och Ryssland.

Dessutom snackar vi om tänkbara ministrar, Trumps affärer och Castros bortgång.


Har du tips på teman eller gäster? Maila oss på kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Volker_absolut_sista.mp3
Category:general -- posted at: 11:28pm CET

Under valkampanjen var Donald Trump starkt kritisk till flera handelsavtal. Var det främst retorik eller går USA åt ett mer protektionistiskt håll? Hur påverkar det Sverige i så fall? Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, reder ut om vi bör vara oroliga för ett handelskrig eller om vi måste ha is i magen.


Har du tips på teman eller gäster? Kontakta oss på kongressen.podd@gmail.com

 

Direct download: Kongressen_om_handelskrig.mp3
Category:general -- posted at: 12:16am CET

9 av 10 svenskar som gillar amerikansk politik gör det tack vare tv-serien Vita huset. Åtminstone känns det så. Idag möter vi David Gerken som skrev flera avsnitt till den mångfaldigt Emmy-belönade serien. Hur mycket var baserat på verkligheten? Var alla manusförfattare demokrater? Vilken karaktär var roligast att skriva? Och hade Donald Trump varit en trovärdig karaktär i serien?

Direct download: Gerken_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:04am CET

De amerikanska väljarna har sagt sitt och valt Donald J Trump till sin nästa president. Hur blev det egentligen så? Och vad vi kan vi vänta oss av en Trumpadministration?

Direct download: Trump_president_helt_klar.mp3
Category:general -- posted at: 9:01am CET

Idag går amerikanerna till valurnorna för att välja en ny president. Vi diskuterar läget för de två kandidaterna och tar en titt på de senaste mätningarna. Dessutom pratar vi med Felix Reynoso och Matthew Angles på tankesmedjan Cuban American National Foundation i Miami, som jobbar för mänskliga rättigheter på Kuba. 

Direct download: Vem_vinner_valet_klar.mp3
Category:general -- posted at: 3:16am CET

I dagens avsnitt pratar vi med Jonathan Milläng som är digitalt ansvarig för en PAC i Florida. Vi pratar om varför det är viktigt med tydliga budskap, om förtidsröstning och varför det är långt ifrån klart vem som tar hem segern i Florida.

Direct download: Avgr_Florida_valet_.mp3
Category:general -- posted at: 5:25am CET

Hatet mot Hillary Clinton är starkt hos många amerikaner. Beror hatet på sexism? Etablissemangskritik? Eller handlar det främst om politiska ställningstaganden? Vi diskuterar med Karin Henriksson, USA-korrespondent på Svenska Dagbladet.

Direct download: Hillary_och_hatet_klar.mp3
Category:general -- posted at: 8:11am CET

Elaine C Kamarck arbetade nära Bill Clinton i Vita huset, har varit föreläsare på Harvard och är idag Senior Fellow på Brookings Institute. Hon är aktuell med boken Why Presidents Fail And How They Can Succeed Again.
Vi diskuterar varför presidenter fokuserar på kommunikation istället för utförande, Obamas misslyckade lansering av healthcare.gov och Bushs agerande kring elfte september och Irakkriget.

Har du tips på gäster eller teman? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Drfr_misslyckas_presidenten.mp3
Category:general -- posted at: 6:56am CET

Vad gör man som redaktör när en presidentkandidat stänger av tidningens journalister från valmöten? Det vet Kristin Roberts, National Editor på Politico. Vi snackar om Trumps lögner, objektivitet, och varför båda partierna befinner sig i kris.

Den tredje och sista debatten läggs till handlingarna. Vem vann egentligen? Och kommer Trump att acceptera valresultatet?


Har du tips på gäster eller teman? Mejla till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Kristin_fardigklippt.mp3
Category:general -- posted at: 8:04am CET

I ett val med två kontroversiella kandidater har allt mer uppmärksamhet riktats mot det tredje partiet, Libertarian Party. Dagens gäst är David Boaz, executive vice President på den libertarianiska tankesmedjan Cato Institute. Vi diskuterar bland annat Gary Johnsons chanser, åt vilket håll USA är på väg, och vem David föredrar av Trump och Clinton.

Har du tips på gäster eller teman? Hör av dig till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Libertarianernas_gyllene_chans.mp3
Category:general -- posted at: 7:35am CET

Idag gästas vi av den legendariske journalisten Ron Elving, Senior Editor/Correspondent på National Public Radio. Under samtalet pratar vi bland annat om Rons långa karriär, hur journalisters relation till politiker har förändrats, och varför Obama och Ryan borde spela golf med varandra.

Den andra debatten blev smutsig. Lyckades Trump rädda sig kvar i valet eller predikade han bara för redan frälsta?

Har du tips på gäster eller teman till podden? Hör av dig till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Ron_Elving_om_ett_frndrat_Washington.mp3
Category:general -- posted at: 7:58am CET

Demokraternas valförluster 2000 och 2004 skapade kris inom den amerikanska vänstern. Efter det började progressiva krafter i USA bygga upp nya långsiktiga institutioner, bland annat genom att knyta nära band till Hollywood-kändisar. Vi pratar med Jakob Ohlsson, USA-expert som driver byrån Reform Act, om hur det gick till.

Vi träffar även Sveriges ambassadör i Washington för att diskutera relationerna mellan Sverige och USA. Dessutom: Vem vann vicepresidentdebatten?

Har du tips på gäster eller teman till podden? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

 

Direct download: S_blev_USAs_vnster_stark_igen.mp3
Category:general -- posted at: 7:52am CET

Hur är det att dagligen bevaka presidentkandidaterna? Det vet Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund, som har följt Trump och Clinton under det gångna året. Vi diskuterar uteblivna presskonferenser, härskartekniker, om medierna ger en skev bild av kandidaterna, och hur det var när Bernie Sanders intervjuade Anne-Sofie.


Har du tips på teman eller gäster till podcasten? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

 

Direct download: Naslund_sista.mp3
Category:general -- posted at: 5:04am CET

Är Trumps politik republikanernas framtid eller bara en parentes? Roger Sachar, Young Republicans in New York, ger sin syn på saken och på hur partiet ska bredda sin väljarbas inför kommande val.

Och hur var den första debatten mellan Clinton och Trump? Vi snackar om sakpolitiken, moderatorn och oneliners.

 

 

 

Har du tips på gäster eller teman till podcasten? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: En_republikan_i_New_York.mp3
Category:general -- posted at: 4:20pm CET

Feminist, hök, opportunist, progressiv, etablissemang, kompetent. Hillary Clinton är en person som alla amerikaner har en åsikt om.
Med hjälp av Martin Gelin, DN:s USA-korrespondent och aktuell med boken Den längsta kampen - Hillary Clintons väg till makten (2016), försöker vi lägga ihop bitarna i pusslet Hillary Clinton. Är hon de progressivas naturliga ledare eller rider hon på Sandersvågen?Har du tips på gäster eller teman till podcasten? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

 

Direct download: Vem_ar_Hillary_Clinton_helt_klar.mp3
Category:general -- posted at: 5:50am CET

Efter månader av kampanjande möts Trump och Clinton för första gången i en debatt. Tillsammans med Emily Bazelon, journalist på New York Times och medlem av podcasten Slate's Political Gabfest, diskuterar vi förutsättningarna, nyckelfrågorna och varför ställningen är så jämn mellan kandidaterna.


Har du tips på gäster eller teman till podcasten? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Bazelon_sista.mp3
Category:general -- posted at: 6:34am CET

Vi gör en djupdykning i vad som skett i Trumps och Clintons digitala kampanjer sedan konventen i somras. Tillsammans med André Assarsson, sociala medier-expert och medgrundare av Miltton Labs, diskuteras hur de digitala kampanjerna skiljer sig åt, vilken kandidat som dominerar i sociala medier och varför valet 2016 är ett Snapchatval.

Har du tips på gäster eller teman till podcasten? Skicka ett mejl till kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Avgrs_presidentvalet_p_Snapchat.mp3
Category:general -- posted at: 7:10am CET

USA:s president kallas ofta för världens mäktigaste person. Men varför ser presidentrollen ut som den gör? Historienörden Per Fjerdingby tar med oss på en resa genom den amerikanska historien, från republikens grundande till det pågående presidentvalet. Vi diskuterar Washingtons svärd, partiväsendets uppkomst, Lincolns valsedel, Roosevelts rekord, Watergateskandalen, och mycket mer.

 

För tips på gäster eller teman, mejla: kongressen.podd@gmail.com

Direct download: Sa_blev_presidenten_maktigast.mp3
Category:general -- posted at: 8:01am CET

I de allra flesta delstater står det ganska klart hur invånarna kommer att rösta i presidentvalet. Texas lär inte välja Clinton och Trump lär inte segra i Kalifornien. Avgörandet vilar hos de delstater där utgången är oviss. Tillsammans med USA-kännarna Linnea S Lange och Alex Lange reder vi ut vad elektorer är, vilka delstater som avgör valet och hur mycket man egentligen kan lita på opinionsmätningar.

Direct download: Elektorer.mp3
Category:general -- posted at: 7:49am CET

I takt med att Trump har halkat efter Clinton i flera mätningar, ifrågasätter allt fler om Trump verkligen vill bli president. En av dessa är dokumentärfilmaren Michael Moore, en annan är USA-kännaren Andreas Utterström. Tillsammans med Andreas analyserar vi läget i Trumps kampanj, frågorna som ingen pratar om och Paul Ryans rävsax.

Direct download: Vill_Trump_klar.mp3
Category:general -- posted at: 7:49am CET

Idag förknippas den amerikanska Södern i mångt och mycket med det Republikanska partiet. Men för inte särskilt längesedan var läget det omvända och Demokraterna dominerade i södra USA. Tillsammans med Johan Ingerö, USA-kännare och välfärdsansvarig på Timbro, diskuterar vi varför förändringen skedde, vilka konsekvenser det fick och om det skulle kunna ske igen.

Direct download: Ingero_helt_klar.mp3
Category:general -- posted at: 7:58am CET

Under senare år har relationen mellan USA och Sverige varit god. Men har den alltid varit det? Tillsammans med Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld, diskuterar vi det säkerhetspolitiska läget, hur viktigt Sverige egentligen är för USA och vad Donald Trump som president skulle innebära för vår del av världen.

Direct download: Tracz_sista.mp3
Category:general -- posted at: 8:59am CET

I veckans avsnitt pratar vi om Libertarianernas presidentkandidat Gary Johnson med USA-kännaren Martin Orup. Samtalet handlar om vem Gary Johnson egentligen är, vad han står för och om han blir en utmanare i höstens presidentval. 

Dessutom en kort analys av turerna kring paret Khan och Donald Trump.

Direct download: Kongressen_om_Gary_Johnsson.mp3
Category:general -- posted at: 1:37pm CET

Efter republikanernas händelserika konvent är det dags för demokraterna att äntra konventsscenen. Nu vill partiet visa att enighet råder, men många Sandersanhängare är alltjämt kritiska till Clinton. Tillsammans med Mathias Sundin, USA-kännare och riksdagsledamot (L), diskuterar vi hur stor roll en progressiv valplattform egentligen spelar.

Daniel Greenwood och Edward Wikström driver Swedes for Hillary. Under vårt samtal snackar vi bland annat om invandringsreformer, mailskandalen och HBTQ-frågor.

Direct download: Demokratkonvent.mp3
Category:general -- posted at: 1:55pm CET

Konventstiderna är här. Nu ska kandidaterna formellt utses, plattformar spikas och obscena mängder ballonger stiga mot skyn. Vad passar då bättre än att spela politiska spel? Tillsammans med Alexander Hallberg, ordförande för spelhobbyförbundet Sverok, diskuterar vi appar, brädspelet om valet 1960, och hur ett spel om årets val skulle kunna se ut.

Givetvis analyserar vi också Republikanernas konvent. Vi snackar om makarna Trump, Bob Loblaw, protester, Mike Pence och mycket, mycket mer.

Direct download: Spelpodden.mp3
Category:general -- posted at: 6:13pm CET

USA spelar en viktig roll i den globala bekämpningen av dödliga sjukdomar. Jimmy Kolker är Assistant Secretary for Global Affairs på USA:s hälsodepartement och har tidigare varit ambassadör i Uganda samt chef för Unicefs arbete mot HIV/AIDS. Under samtalet diskuterar vi zikaviruset, AIDS och USA:s globala arbete, men också Kolkers egen politiska bakgrund och likheter mellan dagens läge och 1960-talet.

Dessutom snackar vi om polisskjutningarna i Dallas, att Sanders hoppar på Clintontåget, och vad vi kan förvänta oss inför Republikanernas konvent.

 

 

Avsnittet produceras i samarbete med Touchdown USA, som arrangerar en resa till Washington över valet. Läs mer på www.touchdowns.se

Direct download: Kolker_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:42pm CET

I samarbete med Touchdown USA snackar vi denna vecka amerikansk politik i Visby. Med USA-kännaren Elizabeth Walentin diskuterar vi de kommande konventen, om partierna kommer att ena sig bakom den nominerade och tänkbara vicepresidentkandidater.

Och hur är egentligen statusen i frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA? Kan Brexit försvåra processen? Vi reder ut tillsammans med Peter Dahlen, managing director på American Chamber of Commerce.

Direct download: Kongressens_Almedalsspecial.mp3
Category:general -- posted at: 8:36pm CET

I veckans avsnitt pratar vi med Nicole Clifford, statsvetare och fellow på tankesmedjan Frivärld, om populärkulturens roll inom politiken. Det blir ett samtal om bland annat Chuck Norris, The Onion, South Park, Nordkorea, verklighetens House of Cards och varför Paul Ryan gillar Rage Against the Machine.

Dessutom pratar vi om hur kandidaterna reagerat på Brexit, en historisk abortdom i HD och om Trumps retorik mjuknat.  

Direct download: Kongressen_om_populrkultur_och_politik.mp3
Category:general -- posted at: 3:00pm CET

Trots åtta år som president förknippar många Bill Clinton med Lewinskyaffären. I årets valkampanj har Donald Trump åter väckt liv i skandalen för att använda den mot Hillary Clinton. Tillsammans med USA-kännaren Andreas Utterström reder vi ut vad Lewinskyaffären egentligen handlade om, om Trumps taktik funkar eller om den kan slå tillbaka mot honom, och ger tips på hur man klarar sig ur en skandal på bästa sätt.

Direct download: Lewinsky_helt_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:38pm CET

Demokraterna och Republikanerna har länge dominerat amerikansk politik, men bakom de två partierna finns flera småpartier och självständiga kandidater. Dagens avsnitt handlar om dessa. Tillsammans med Patrick Krassén, USA-kännare och policyanalytiker, snackar vi bland annat om Ralph Nader, Jill Stein, Ross Perot, Gary Johnson, Reform Party och Pat Buchanan.

I nuläget är mycket oklart kring den fruktansvärda massakern i Orlando. Vi reder ut vad vi vet och hur presidentkandidaterna har hanterat händelsen.
Direct download: Tredje_partier_klar.mp3
Category:general -- posted at: 8:05am CET

I dag träffar vi två republikaner med svensk koppling: amerikanskan Katie Hagström, ordförande för Sweden Republican Overseas, och svensken Peter Olausson, med ett förflutet som republikansk lokalpolitiker. Vi diskuterar hur de ser på läget i partiet, fenomenet Trump, om USA är splittrat, och vem de hoppas ska bli USA:s nästa president.

Clinton har i praktiken säkrat nomineringen, men varför vägrar Sanders ge upp? Med veckor kvar till konventen återstår ett stort arbete för att ena partiet inför presidentvalet.

Direct download: Kongressen_lget_inom_Demokraterna_och_Republikanerna.mp3
Category:general -- posted at: 1:25pm CET

Den 23 juni avgör britterna om de vill stanna kvar i EU eller lämna. Kan ett eventuellt utträde, Brexit, påverka den speciella relationen mellan USA och Storbritannien? Obama har uppmanat britterna att stanna kvar, medan Trump har uttryckt förståelse för ett utträde.
Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, reder ut vad frågan handlar om, frihandelns status och om den speciella relationen är i fara.

Direct download: Brexit_klar.mp3
Category:general -- posted at: 1:08pm CET

Idag diskuterar vi i den största politiska skandalen i modern tid, Watergate. Tillsammans med historikern David Lindén snackar vi bland annat om Richard Nixon, Deep Throat, Gerald Ford, Hillary Clinton, Simpsons och Seinfeld.

Allt fler republikaner ställer sig nu bakom Trump, medan kampen mellan Clinton och Sanders fortsätter. Riskerar interna stridigheter förstöra demokraternas chanser till valseger?

Direct download: Kongressen_om_Watergate.mp3
Category:general -- posted at: 7:24am CET

Sanders fortsätter att vinna delstater, men i praktiken är slutsegern Clintons. Eller? Tillsammans med USA-experten Linnea S Lange, med ett förfluten inom Demokraterna, diskuterar vi läget i partiet, tänkbara vicepresidentkandidater, vänsterretoriken, frihandel, swing states och mycket mer.

Direct download: Warren_sista.mp3
Category:general -- posted at: 12:16pm CET

Amerikanerna hatar staten, landets sjukvård är dålig och väldigt få röstar i valen. Åsikterna om USA är många och i dagens avsnitt diskuterar vilken roll delstaterna spelar. Hur mycket makt ha de egentligen? Bör Washington betraktas på samma sätt som vi svenskar betraktar Bryssel?
Jonas Grafström, USA-kännare och doktorand i nationalekonomi, hjälper oss att reda ut den eviga kampen mellan centralmakten och delstaterna.

Direct download: Jonas_helt_fardig.mp3
Category:general -- posted at: 12:05pm CET

Clinton tillhör eliten, Trump är misogyn och Cruz är inte amerikansk medborgare. Att utifrån omfattande faktainsamling framställa sin motståndare i så dålig dager som möjligt blir allt viktigare. Vad kommer kandidaterna fokusera på i år? Och hur effektivt är det? Vi diskuterar ämnet med USA-kännaren Alexander Lange, som har jobbat med opposition research i USA.

Efter segern i Indiana är Trump i praktiken klar som republikanernas kandidat. Men kan han ena ett splittrat parti?

Direct download: Oppo_helt_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:42pm CET

President Barack Obama är inne på sitt sista år som president och i dagens avsnitt djupdyker vi i hans tid vid makten. Tillsammans med Roland Poirier Martinsson, författare och konservativ debattör, och Rasmus Lenefors, statsvetare och pressekreterare i regeringskansliet, diskuterar vi förväntningarna, Nobelpriset, Obamacare, drönare, rasism, IS, Iran, Kuba och hur vi kommer att minnas Obama om tio år.

Direct download: 7_r_med_Obama.mp3
Category:general -- posted at: 12:52pm CET

Älskad och hånad, verklig och overklig. Överallt refereras det till den amerikanska drömmen, men är den relevant i dagens USA? Tillsammans med Karin Henriksson, USA-korrespondent på Svenska Dagbladet, diskuterar vi drömmens status idag och hur uppstickarna Sanders och Trump använder den i sina kampanjer.

Att New York-borna Trump och Clinton vann i The Empire State var knappast överraskande. Hur ska Cruz och Sanders repa sig nu?

Direct download: Amerikanska_drmmen_dd.mp3
Category:general -- posted at: 1:18pm CET

Barack Obamas valkampanj 2008 var den första digitala kampanjen. Sedan dess har mycket hänt och idag spelar internet en avgörande roll för att få ut sitt budskap. Tillsammans med André Assarsson, grundare av Miltton Labs, diskuterar vi Trumps twittrande, om en lyckad hashtag kan vinna en debatt och vad svenska politiker kan lära av de amerikanska.

Snart anländer valtåget till New York. Men är det självklart att New York-borna Trump och Clinton slutar som segrare i det stora äpplet?

Direct download: Kan_sociala_medier_avgra_val.mp3
Category:Politics -- posted at: 5:43am CET

Häng med på en djupdykning i retoriska triumfer och magplask. Tillsammans med vår ciceron Pelle Thörnberg, medietränare och journalist, diskuterar vi Barbara Bush, om Obama är överskattad som talare och ordlös retorik när Reagan blev beskjuten. Och vem skrev egentligen John F. Kennedys tal?

Utmanarna Cruz och Sanders vann i Wisconsin. Vi reder ut vad valresultatet innebär och vilka konsekvenser det får inför de återstående primärvalen.

Direct download: Pelle_redo_och_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:38pm CET

Idag gästas vi av Daraka Larimore-Hall, demokraternas partisekreterare i Kalifornien. Vi snackar om Sanders chanser att vinna, bilden av Sverige och vem som kan slå Trump. Och så blir det lyssnarfrågor, givetvis.

Trump är en gråsosse med rasistiska förtecken. Det menar Peter Olausson, svensk republikan i USA. Han fruktar att partiet delas i två delar om Trump blir republikanernas kandidat.

Direct download: Daraka_fardig.mp3
Category:general -- posted at: 12:46pm CET

Det mesta tyder på att Hillary Clinton blir demokraternas presidentkandidat. Men en grupp har hon misslyckats med att övertyga: unga. Varför är det så? Kan det bli ett problem framöver? Vi diskuterar med Linnea Swedenmark, S-märkt ledarskribent som har arbetat på Clintons kampanj.

Dessutom reder vi ut turerna kring nomineringen till Högsta Domstolen och vad Obamas Kubaresa egentligen innebär.

Direct download: Linnea_klar.mp3
Category:general -- posted at: 9:04am CET

Ännu en Super Tuesday läggs till handlingarna. En rad tunga delstater har röstat och tillsammans med USA-kännaren Alexander Lange reder vi ut vad resultatet innebär nu och framöver.

Och vilken kandidat föredrar en svensk liberal? Vi träffar Henrik Edin, LUF:s ordförande, för att snacka frihandel och populism.

Direct download: Alex_klar.mp3
Category:general -- posted at: 1:59pm CET

Etablissemanget försöker stoppa Trump och på kort tid har Cruz blivit hoppet för många republikaner. Men hur blev den impopuläre Texassenatorn plötsligt populär? Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson avlägger rapport från CPAC.

Dessutom: Sanders eller Clinton, det är frågan. Vi besöker en vallokal i Stockholm för att höra vad amerikaner i Sverige tänker om racet.
Och vilken kandidat föredrar SSU? Vi har svaret.

Direct download: CPAC_sista_versionen.mp3
Category:general -- posted at: 7:53pm CET

Super Tuesday kallas ofta för den viktigaste dagen under primärvalssäsongen. Idag går vi igenom resultatet, vad det innebär och vad som händer framöver. Är Trump och Clinton redan klara? Vilka borde hoppa av?

Gäst: Andreas Utterström, journalist och USA-kännare

Direct download: Super_Tuesday.mp3
Category:general -- posted at: 1:13pm CET

Årets primärvalssäsong vänder upp och ned på gamla sanningar. Vi analyserar läget, de senaste resultaten och reder ut förutsättningarna inför Super Tuesday.

Valåret 1968 förändrade historien. Året inleddes med att den sittande presidenten Johnson valde att inte ställa upp för omval och slutade med att Nixon vann valet. Däremellan skakades landet av politiska mord, kravaller och ett eskalerande Vietnamkrig. Vår ciceron, historikern David Lindén, tar med oss till USA 1968 och diskuterar vilka konsekvenser valet har in i vår tid.

Direct download: David_1968_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:38pm CET

I USA hör pengar och politik ihop. Ofta sägs det att ekonomiska intressen kan avgöra val, men stämmer det egentligen? Vi diskuterar ämnet med Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.

I helgen avled Antonin Scalia, domare i Högsta domstolen. Vi analyserar vad som händer nu och vilka konsekvenser Scalias bortgång kan få.

Primärvalståget har hittills varit en framgång för två udda kandidater: Trump och Sanders. Vilka är egentligen deras väljare? Journalisten Klas Lundström reder ut.
Direct download: Mest_pengar_vinner.mp3
Category:general -- posted at: 7:51pm CET

USA är fortfarande en ekonomisk, militär och kulturell stormakt. Men vilken utrikespolitisk väg kommer landet att ta framöver? Vi diskuterar utmaningar och tänkbara scenarier för USA:s nästa president med Albin Aronsson, författare till rapporten ”Ett mer beslutsamt USA i världen?”.

Socialisten Bernie Sanders överraskar många under primärvalen. Men vad tycker Hanna Cederin, ordförande för Ung Vänster, om Sanders? Vi vet svaret.

Dessutom analyserar vi primärvalet i New Hampshire med vår man på plats, journalisten Ola Torkelsson.

Direct download: New_Hampshire_sista.mp3
Category:general -- posted at: 3:46pm CET

Resultatet från Iowa visar att Cruz segrade för republikanerna, medan kampen mellan Sanders och Clinton blev stenhård. Vad innebär detta för kommande primärval? Är Trumps momentum över?
Vår man i Iowa, USA-kännaren Andreas Utterström, reder ut läget.

Och vilken presidentkandidat föredrar MUF:s ordförande Rasmus Törnblom? Vi vet svaret.

Direct download: Forloraren_Donald_Trump_.mp3
Category:general -- posted at: 9:12pm CET

Valsäsongen är igång och först ut är Iowa Caucus. Men vad innebär det egentligen? Hur går processen till? Och hur viktigt är det att vinna i Iowa?
Gäster: Linnéa Lange och Alexander Lange, USA-kännare

Dessutom introducerar vi ett nytt inslag: vad tänker svenska politiker om USA-valet? Först ut är Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom

Direct download: Iowa_klar.mp3
Category:general -- posted at: 6:00pm CET

Valåret är äntligen här! I årets första avsnitt diskuterar vi Obamas sista State of the Union-tal och partiernas första debatter för året.

Tider för ämnena:

04.20 - State of the Union
15.25 - Republikanernas debatt
27.10 - Demokraternas debatt

Direct download: Valarets_forsta_avsnitt.mp3
Category:general -- posted at: 5:47am CET

1