Kongressen

Årets primärvalssäsong vänder upp och ned på gamla sanningar. Vi analyserar läget, de senaste resultaten och reder ut förutsättningarna inför Super Tuesday.

Valåret 1968 förändrade historien. Året inleddes med att den sittande presidenten Johnson valde att inte ställa upp för omval och slutade med att Nixon vann valet. Däremellan skakades landet av politiska mord, kravaller och ett eskalerande Vietnamkrig. Vår ciceron, historikern David Lindén, tar med oss till USA 1968 och diskuterar vilka konsekvenser valet har in i vår tid.

Direct download: David_1968_klar.mp3
Category:general -- posted at: 12:38pm CET

I USA hör pengar och politik ihop. Ofta sägs det att ekonomiska intressen kan avgöra val, men stämmer det egentligen? Vi diskuterar ämnet med Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.

I helgen avled Antonin Scalia, domare i Högsta domstolen. Vi analyserar vad som händer nu och vilka konsekvenser Scalias bortgång kan få.

Primärvalståget har hittills varit en framgång för två udda kandidater: Trump och Sanders. Vilka är egentligen deras väljare? Journalisten Klas Lundström reder ut.
Direct download: Mest_pengar_vinner.mp3
Category:general -- posted at: 7:51pm CET

USA är fortfarande en ekonomisk, militär och kulturell stormakt. Men vilken utrikespolitisk väg kommer landet att ta framöver? Vi diskuterar utmaningar och tänkbara scenarier för USA:s nästa president med Albin Aronsson, författare till rapporten ”Ett mer beslutsamt USA i världen?”.

Socialisten Bernie Sanders överraskar många under primärvalen. Men vad tycker Hanna Cederin, ordförande för Ung Vänster, om Sanders? Vi vet svaret.

Dessutom analyserar vi primärvalet i New Hampshire med vår man på plats, journalisten Ola Torkelsson.

Direct download: New_Hampshire_sista.mp3
Category:general -- posted at: 3:46pm CET

Resultatet från Iowa visar att Cruz segrade för republikanerna, medan kampen mellan Sanders och Clinton blev stenhård. Vad innebär detta för kommande primärval? Är Trumps momentum över?
Vår man i Iowa, USA-kännaren Andreas Utterström, reder ut läget.

Och vilken presidentkandidat föredrar MUF:s ordförande Rasmus Törnblom? Vi vet svaret.

Direct download: Forloraren_Donald_Trump_.mp3
Category:general -- posted at: 9:12pm CET

1