Kongressen

Trots klimatångest, ett hårdare tonläge och en växande vurm för auktoritära ledare går mycket åt rätt håll, enligt författaren och liberale debattören Johan Norberg. I en intervju från 2017 berättar han varför vi aldrig har haft det bättre än just nu.

Direct download: Norberg_ny_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 6:42pm CET

Republikanerna har förändrats på kort tid. I årets bästa bok, American carnage, förklaras hur partiet blev Trumps parti. Forskaren och USA-nörden Jonas Grafström diskuterar inbördeskriget inom Republikanerna, varför partiet förändrades så fort och vad som händer framöver.

Direct download: Jonas_American_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 9:03pm CET

Ett intensivt år läggs till handlingarna. USA-kännaren Andreas Utterström snackar om årets besvikelser, bortglömda scoop och varför Michelle Obama är ett frågetecken. Dessutom diskuterar vi 2020 och avslöjar vem som vinner presidentvalet.

Direct download: Aret_2019_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 7:18pm CET

Riksrättsprocessen har placerat kongressen i händelsernas centrum. USA-nörden Per Fjerdingby diskuterar kongressens historia, maktförhållandet gentemot presidenten och nämner bland annat Lyndon B Johnson, Ted Cruz och Jimmie Carter.

Direct download: Filibuster_Per_sista_klar.mp3
Category:general -- posted at: 8:58pm CET

I en ny bok varnar en Vita huset-medarbetare för hur farlig president Trump är för USA och världen. Men vad är egentligen nytt? Och vem kan den anonyma skribenten vara? USA-kännaren Andreas Utterström diskuterar.

Dessutom: Hur stor chans har Michael Bloomberg att bli president?

Direct download: Anonym_klar_absolut_sista.mp3
Category:general -- posted at: 1:42pm CET

Med bara månader kvar till Iowa djupdyker vi i Demokraterna. Skildras svarta demokrater felaktigt i media? Varför lyfter inte Harris? Kan Sanders besegra både Biden och Trump?

Gäster: Isak Rubensson och Jonas Albin

Direct download: Demokraterna_avgor_klar_sista_nu.mp3
Category:general -- posted at: 10:33pm CET

David Frum arbetade nära George W Bush i flera år. I en exklusiv intervju med Andreas Utterström pratar Frum om Republikanernas osäkra framtid, varför presidentkandidater aldrig ska komma med lagförslag och varför Trump kan vara en blessing in disguise.

Direct download: Frum_absolut_sista_helt_klar.mp3
Category:general -- posted at: 10:13pm CET

I dag spelar Högsta domstolen en avgörande roll, men så har det inte alltid varit. USA-poddaren Per Fjerdingby leder oss igenom domstolens historia, från republikens grundande - via slaveri, krig och kriser - till nutid.

Direct download: Per_HD_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 8:37pm CET

"Fake news" kallar Trump alla medier som kritiserar honom. Men har Trump en poäng? Är medierna orättvisa mot honom? USA-kännaren Andreas Utterström reder ut.

Direct download: Utterstrom_media_absolut_sista_klar_nu.mp3
Category:general -- posted at: 9:48pm CET

USA:s president beskrivs ofta som världens mäktigaste person. Journalisten och författaren Karin Henriksson är aktuell med en ny bok om landets alla presidenter. Vi diskuterar hur mäktig presidenten egentligen är, morden, vilka som är mest älskade och hatade, och om Trump är en unik president eller bara en i mängden.

Direct download: Karin_H_alla_presidenter_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 10:01pm CET

Med några få månader kvar till Iowa diskuterar USA-kännaren Andreas Utterström vilka demokrater som måste ge upp, riksrätten och vem som blir partiets kandidat.

Direct download: Utterstrom_Hen_blir_Dem_absolut_sista.mp3
Category:general -- posted at: 9:00pm CET

Den elfte september 2001 var Olle Wästberg svensk generalkonsul i New York. Vi diskuterar den ödesdigra dagen, offren, paniken, hjältarna, konsekvenserna och - ABBA.

Direct download: Olle_W_11_sept_absolut_sista_Olle.mp3
Category:general -- posted at: 11:02am CET

Entreprenören Andrew Yang har överraskat i Demokraternas debatter och nu riktas allt fler blickar mot honom. Men är Yang en nörd med orealistiska idéer eller en seriös utmanare till partiets nominering? Simon Rosengren, expert på Demokraterna, reder ut.

Direct download: Yang_Simon_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 8:06pm CET

I säsongspremiären diskuterar USA-kännaren Johan Ingerö varför Trump lär omvald, hur partierna mår och vilken demokrat som har störst chans mot Trump.

Direct download: Trump_blir_omvald_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 4:50pm CET

Strom Thurmond har kommit att symbolisera skiftet då Södern gick från att styras av Demokraterna till att domineras av Republikanerna. USA-nörden Olle Nykvist går igenom senatorns långa liv, hans kontroversiella åsikter och förklarar varför Thurmond kan påverka Joe Bidens chanser att bli president.

Direct download: Strom_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 8:29pm CET

Presidentkandidaten Elizabeth Warren har öppnat för att minska tech-jättarnas makt genom att bryta upp företagen. Konkurrensrättsexperten Erik Brändt Öfverholm förklarar att såväl Reagan som Roosevelt bröt upp företag och reder ut om Warrens förslag är möjligt att genomföra och vad övriga presidentkandidater tycker om saken.

Direct download: Antitrust_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 11:33am CET

Joe Biden går starkt i mätningarna, men riskerar hans kampanj att krascha likt Jeb Bushs i förra presidentvalet? USA-kännaren Andreas Utterström diskuterar förväntningar, segerchanser och likheter/olikheter mellan Biden och Bush.

Bonus-material: Vi pratar alldeles för länge om varför amerikaner pratar alldeles för länge om sport.

Direct download: Biden_Bush_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 8:51pm CET

USA är format av domar i Högsta domstolen. Vi djupdyker i några av dessa, från Konstitutionens makt till aborträtten, via spionage och yttrandefrihet. Till vår hjälp har vi HD-nörden Adam Danieli, som även blickar framåt - vad innebär det att Trump har tillsatt två nya domare?

Direct download: Adam_HD_klar.mp3
Category:general -- posted at: 1:38pm CET

Obama gjorde det, Trump likaså. Ny teknik är ofta avgörande för att vinna val. Vilket parti är bäst på digitalisering? Kommer sms att ersätta mail och samtal i presidentvalet? Simon Rosengren, digital strateg, reder ut läget.

Direct download: Teknik_Simon_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 1:50pm CET

Fox News Sean Hannity är antagligen USA:s mäktigaste journalist och sägs stå president Trump väldigt nära. USA-kännaren Andreas Utterström diskuterar om relationen är farlig, fåfänga, och huruvida Hannity egentligen är journalist eller underhållare.

Direct download: Hannity_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 4:36pm CET

Hök och konservativ, abortliberal och Reagan-kritiker. John Tower var karriäristen som nobbades av kollegorna i senaten, förhandlade med Sovjet och vars liv slutade med en krasch. Statsvetaren och Tower-nörden Olle Nykvist berättar senatorns historia, vars ekon ljuder vidare i våra dagar.

Direct download: Tower_klar_sista_fardigklippt.mp3
Category:general -- posted at: 8:02pm CET

Borgmästaren, miljardären och filantropen Michael Bloomberg har länge lyfts fram som en tänkbar presidentkandidat. Är det dags nu? Och kan han vinna? Ja och ja, hävdar nationalekonomen och USA-kännaren Jonas Grafström. Hör honom förklara varför Bloomberg kan besegra Trump.

Direct download: Bloomberg_helt_klar_-sista.mp3
Category:general -- posted at: 4:51pm CET

Donald Trump har haft en tuff start på året och nyligen greps Roger Stone, en av presidentens äldsta vänner. USA-experten Andreas Utterström reder ut hur illa läget är för Trump, om Stone väntas tjalla för att slippa fängelse, och vilken demokrat som kan hota presidenten i nästa års val.

Direct download: Stone_Trump_klar_sista.mp3
Category:general -- posted at: 7:57pm CET

1